Háttérben a budai Batthyány tér látképe szemből, a pesti Duna-partról. (Thaler Tamás fotója)

XVI. Benedek a II. János Pállal való barátságáról

2005. október 16-án XVI. Benedek pápa a lengyel televízióban beszélt II. János Pállal való barátságáról, amely az 1978-as konklávén született meg. Az interjút Andrea Majewski lengyel jezsuita készítette.
A riporter kérdésére XVI. Benedek kifejtette, melyek II. János Pál pápaságának legjelentősebb elemei. Két szempontból vizsgálta a kérdést: a világ és az egyház szempontjából.
A világban a pápa beszédei, személyisége, jelenléte, meggyőző ereje újfajta érzékenységet teremtett az erkölcsi értékek és a vallás szerepének fontossága iránt. Hihetetlen mértékben megnövekedett Róma püspökének jelentősége. A különbözőségek és annak ellenére, hogy nem ismerik el Péter utódjául, mégis minden keresztény elismerte, hogy ő a kereszténység szóvivője a világban. Senki más nem tud úgy beszélni a kereszténység nevében, és nem tud oly erőteljesen hangot adni a keresztény világ aktuális megnyilvánulásainak. A nem keresztények és más vallások számára is ő lett az emberiség nagy értékeinek szóvivője. Képes volt megteremteni a párbeszéd légkörét a különféle nagy vallások között, és felébreszteni a világ iránti közös felelősség érzését. Megértették, hogy az erőszak és a vallás összeegyeztethetetlen dolgok, és együtt kell keresnünk a béke útját, az emberiség iránti közös felelősség nevében.
II. János Pál pápa egyházon belüli tevékenységéből XVI. Benedek elsősorban azt emelte ki, hogy képes volt felkelteni az ifjúságban a Krisztus iránti lelkesedést. Valódi újdonság volt ez, csakis egy ilyen különleges karizmával megáldott ember volt képes lelkesedést kelteni a fiatalokban Krisztus, az egyház és a komoly értékek iránt. Az egyházban újfajta szeretetet ébresztett fel az Eucharisztia iránt, új értelmet adott az isteni irgalmasság hatalmas voltának. Elmélyítette Szűz Mária tiszteletét, és ezzel bensőségesebbé, ugyanakkor hatékonyabbá tette az emberek hitét. Kiemelte, hogy nem feledkezhetünk meg arról sem, milyen nagy szerepe volt az 1989-es változásokban.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése