Háttérben a budai Batthyány tér látképe szemből, a pesti Duna-partról. (Thaler Tamás fotója)

Liszt és Budapest

MEGHÍVÓ 2011. március 29-én, kedden 15 órára
a Liszt Ferenc Emlékmúzeumba
(1064 Budapest VI., Vörösmarty u. 35.


Végül is tegnap jártam a Liszt Emlékmúzeumban; mindkét kiállítást megnéztem. Ezúttal kedvezőtlen a véleményem; komolyan csalódtam a várakozásaimban.

Sokkal tartalmasabbat, jelentősebbet és szebbet vártam!

A "Liszt és Budapest" című tárlatot inkább dokumentum-szemlének (vagy bemutatónak) nevezném. Mindjárt a kezdet meghökkentő: nehezen derül ki, hol is kezdődik a kiállítás? 
A — saj­ná­la­to­san kis­mé­re­tű — tár­lókban rep­ro­duk­ciók, fényképek, mű­sor­lapok, kották, ala­pí­tó és egyéb témájú okiratok, levelek, köny­vek, valamint dísz-, illetve használati tárgyak so­ka­sá­ga látható, túl­zsú­fol­tan. Magyarázó, illetve összekötő szöveg alig-alig van, feliratok pedig egyáltalán nin­cse­nek! Minden ismertetőszöveg nehezen olvasható: kisméretű, sárgás papíron apró betűkkel nnyomtatott (író­gé­pelt?) mondatok, melyek a témához tartozó egy-egy adatot jelölnek meg, szűkszavúan. Az egész kiállítást nehéz követni, áttekinteni, megérteni.
A feldolgozott anyag korántsem csak Budapesttel kapcsolatos, az esztétikum kevéssé tud érvényesülni s az sem szerencsés, hogy a látnivalók térben szét vannak szórva két emeleten. (A tájékozódás mindenképpen gondot jelent.)

Az említett nehézségek elterelik a figyelmet s akadályozzák a látni- (megismerni)valókban való elmélyedést! A kiállítást mind tartalmában, mind megjelenésében mérsékelten vonzónak találom, számomra kevéssé élvezhető volt.

A Liszt Ferenchez nagyon szorosan kapcsolódó s a nevét viselő Emlékmúzeum- és Kutatóközponthoz (Régi Zeneakadémia) pedig egyenesen méltatlannak gondolom!

Nagyon nagy kár, mert a téma — LISZT FERENC ÉS BUDAPEST KAPCSOLATA — csodálatos és sokkal-sokkal többet érdemel!!

A "Liszt és Budapest" című kiállítás 2011. március 18-tól 2012. március 21-ig tekinthető meg.

A másik a plakátkiállítás.

Mintha képeskönyvet nézegetnénk:
16 színes poszter (68x48 cm-esek) a lépcsőházban, a földszint és az I. emelet között. Liszt Ferenc életútja vázlatosan, képekkel illusztrálva. Az első és az utolsó tabló a mester munkásságát értékeli, a művész jelentőségét méltatja.
Ez az összefoglaló egészen világos, könnyen megérthető, (tanárosan) jól sikerült.
Én nem a folyosóra tenném!

LISZT ÉV
a Liszt Emlékmúzeumban

(A honlapon sok értékes információ található Liszt Ferencről!)

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése