Háttérben a budai Batthyány tér látképe szemből, a pesti Duna-partról. (Thaler Tamás fotója)

Élő népművészet avagy (M)ilyenek a finnek?

Március 15-én ingyen lehet látogatni az ország összes kiállítótermét, múzeumát. Soknak a megtekintését elmulasztottam az elmúlt hónapokban-években - ezekből tudtam bepótolni néhányat tegnap: a Néprajzi Múzeum, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum egy-egy részét jártam be.

Nagy és szép élmény volt.
A Néprajzi Múzeumban három kiállítást lehetett megnézni: az "Élő népművészet - XV. Országos Népművészeti Kiállítás" és a "(M)ilyenek a finnek? - Finnország magyar szemmel" című időszaki kiállításokat, valamint a "A magyar nép hagyományos kultúrája" című állandót.

Az "Élő népművészet" című kiállítás röviden és nagyon érthetően, néhány mondattal fogalmazza meg a tárlat témáját (ez adja a címet is), mely szerint ma már valódi népművészet alig-alig van: a hagyományokat gazdagon felhasználó (sőt továbbfejlesztő), tanult-képzett művészek "iparszerűen" készített kézműves alkotásait tartalmazza a bemutatott anyag. Az anyag nagyon gazdag és megragadóan szép.
Idézet a Néprajzi Múzeumnak a kiállítást ismertető szövegéből:

"A pályázatra olyan alkotásokat vártak, amelyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a mai környezet-, lakás- és viseletkultúránkba is beilleszthetők. Nemcsak az volt fontos, hogy az alkotók a hagyományos technikákkal, motívumokkal dolgozzanak, hanem az is, hogy az elkészült tárgyak ma is használhatók legyenek. A kiállított tárgyakat épp ezért nem csak vitrinekben, üvegfalak mögött láthatják az érdeklődők, hanem modern bútorokkal berendezett enteriőrben is.
A 2010-es kiállításon a rendezők azt is bemutatják, milyen utat járt be a terület a népművészet felfedezésének kora (XIX. század vége), valamint a népi iparművészet létrejötte óta."
Belső térben nagyon rossz képeket tud készíteni a telefonom, ez a néhány használható közülük (korlátozás nélkül lehetett fényképezni!):
Erdélyi Tibor (Bp.) Pásztorok (Arany oklevél)
Horváth Béla (Bp.) Fűszertartó és téka (Gránátalmadij)

Czinbalek István (Somogyszob) Teknövájó cigány család

"A magyar nép hagyományos kultúrája" című kiállítás mind tartalmát, mind területét tekintve olyan hatalmas téma, hogy tömören nem tudom összefoglalni s ezért a saját szavaim helyett a Néprajzi Múzeum honlapján olvasható ismertetőnek egy részletét illesztem ide:

Az állandó kiállítás a magyar parasztság egykori életének tárgyi világába enged betekintést. A 18. század végétől az első világháborúig terjedő időszak anyagát tizenhárom teremben mutatja be.
A kiállítás érzékelteti a Kárpát-medence népeinek etnikai és vallási megoszlását, bemutatja a jellemző településformákat, megismerteti a paraszti munka sokrétűségét és változatos eszközkészletét, a parasztság hétköznapi és ünnepi viseletét. A látogató képet kap a népi táplálkozás hagyományairól és társadalmi eltéréseiről. A képzművesség köréből a jellegzetes falusi mesterségek mutatkoznak be: asztalos, kovács, fazekas, posztóműves, szőrszabó, csizmadia, süveges és szűcs. A falu és a város kapcsolatát, találkozási alkalmait a piac és a vásár látványos enteriőrjei tárják a látogatók elé.


Ugyancsak a Néprajzi Múzemumban látható a "(M)ilyenek a finnek?" című kiállítás, melynek megtekintését mindenkinek ajánlom!
Ez a kiállítás kb. 8-10, szobányi méretű teremből áll és nagyon érdekes, nagyon hasznos. Az egyes termek egy-egy témát jelenítenek meg a finn nép tanulságos történetéből. Az eredet, a régmúlt rövid ismertetése után a finnek közelmúltbeli és jelen életének kaleidoszkópszerűen mutatott témái (a teljesség igénye nélkül) a következők:
a finn nép eredete és néprajza, a finn népművészet, a KALEVALA, a NOKIA, a FORMA-1, a nemzeti sajátosságok-szokások közül a kávézás, a szaunázás és a - hétköznapokban is - nagyon igényes tárgyi kultúra, valamint végül a ladik készítésének és használatának törénete, módja. (Rövidebb-hosszabb az az időszak, melyet az egyes termek feldolgoznak, a téma sajátosságai szerint.)
Az összes teremben félhomály volt, így egyáltalán nem tudtam fényképezni. Fénykép helyett egy finn közmondást illesztek ide (korántsem eszmei mondanivaló gyanánt), mely az egyik teremben van kifüggesztve:

A kiállításról a múzeum honlapján:
(M)ilyenek a finnek? - Finnország magyar szemmel

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése